maandag 14 februari 2011

Frappant artikel gelezen in de rubriek Wetenschap van de Standaard: "Andere Levenshouding helpt hartaanvallen te voorkomen".Voor het eerst koppelt men hartaanvallen niet alleen aan levensstijl maar ook aan levenshouding en lees ik letterlijk "bewuster en spiritueler gaan leven" in een wetenschappelijk artikel! En dat uitgerekend op Valentijnsdag!
Volgens onderzoek bij 362 Zweedse patiĆ«nten  hielp  "cognitieve gedragstherapie" de patiĆ«nten om stress te herkennen en beheersen, schrijven Zweedse onderzoekers in het Amerikaanse medisch-wetenschappelijke tijdschrift Archives of Internal Medicine. Reden om dit psychotherapieonderzoek te beginnen, was dat bijna een derde van de hartziekten ontstaat door huwelijksmoeilijkheden, werkstress, eenzaamheid, depressie, angst, vijandigheid en boosheid. Door een andere levenshouding is daar iets aan te doen. Dichtgeslibde kransslagaderen rond het hart ontstaan dus niet alleen door vet te eten, stil te zitten, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte.
De deelnemers leerden lichamelijke spanning en boze, angstige of vijandige gevoelens herkennen en bestrijden. Ze leerden hoe stress hartproblemen kan veroorzaken. De bedoeling was ook om actiever, bewuster en spiritueler te leren leven. Deze aanpak werd gecombineerd met de gewone zorg (leefstijladviezen en zo nodig medicatie). De Zweedse onderzoekers zagen dat het aantal hartaanvallen in de acht jaar na de gedragstherapie halveerde, en dat de sterfte met een kwart daalde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten