vrijdag 27 januari 2012

Folk muziek van eigen bodem en...voortaan 25% korting op onze optredens!

Vorige zondag hierin mijn dorp, als publiek, echt genoten van authentieke Vlaamse Volksmuziek uit het Hageland.  Het ensemble speelde op 2 vlieren, viool, dwarsfluit, blokfluit en handdrum. Het voelde in de "pub" precies aan zoals in een Irish Pub maar met dit verschil dat het publiek helaas niet zo gemakkelijk mee klapt, laat staan danst op dit erfgoed van eigen bodem...Toch zeker niet op een zondagmiddag!
In Ierland en Schotland gaan ze uitbundig door het dak voor hun eigen "Irish and Scottish folk"; bij ons is het toch vaak dat men het liever van daar importeert. Spijtig want het ensemble Hagelandse Volksmuziek bracht echt heel veel sfeer in de pub...Waarom koesteren we het werk van onze eigen voorouders met zo weinigen???
Gelukkig zijn er mensen die dat wel doen, dat hebben wij toch al mogen ervaren in ons samenzang-gedeelte. Maar Andy speelt natuurlijk ook even vaak "Irish, British and Scottish folk" want zijn wortels liggen daar.

Wij hebben nu zopas trouwens beslist - gezien het "gevoel van crisis" dat we dagelijks via de media op ons bord krijgen - van onze kostenvergoeding voor al onze optredens serieus te verlagen met liefst  25%. Men zegge het voort....

Over die financiële crisis, veroorzaakt door de banken, met alle gevolgen vandien voor heel wat Europese landen is het laatste woord zeker nog niet geschreven. De topbankiers (N.B.!!!) en  topeconomen zitten nu samen met de overheden te overleggen in het Zwitserse Davos. Dat is eigenlijk wel heel straf: degenen die de crisis veroorzaakt hebben (de banksector) mogen nu de oplossingen aanreiken.... Men zoekt blijkbaar naar een alternatief voor de uitwassen van het kapitalistische -winstgerichte- systeem dat nooit een einde aan de groei tot in de hemel ziet.
Zelf ben ik er van overtuigd dat we geen nieuw systeem nodig hebben maar wel een nieuwe mentaliteit. Een nieuwe houding. Een faire manier van zakendoen. Mensen maken uiteindelijk zelf het systeem en het zijn de uitwassen van de hebzucht, de macht en de onstilbare geldhonger die er uit moeten. Maar dat wordt wellicht een pijnlijk proces voor velen. Chaotische tijden van "uitzuivering" staan ons te wachten als je het mij vraagt. Je ziet dat trouwens al volop gebeuren op bijna alle vlakken van onze mensenlevens. We hebben echter geen keuze, we moeten er met z'n allen door. En elk kijkt best eens heel diep in eigen hart voor het slapengaan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten