woensdag 12 september 2012

Heb op Canvas de schokkende documentaire "Inside Job" gezien  waarin Charles Ferguson de systematische corruptie binnen de banken en andere financiële instellingen in de Verenigde Staten open en bloot legt...Wanpraktijken die tot de grote financiële crisis geleid hebben en waar wij ook nu in Europa nog altijd de gevolgen van dragen: landen die in problemen geraken enzovoort...

Ik heb vroeger als perschef in de banksector gewerkt en alles kwam terug bij het zien van de film: het typisch taaltje van de investment banking, de super ingewikkelde producten, niets gereglementeerd, niemand die er nog zicht op had maar iedereen zei "the sky is the limit"....Tot een paar jaar geleden het kaartenhuis helemaal in elkaar zakte...

Maar wat me vooral schokt is dat iedereen dit zo maar slikt. We hebben het nog te goed blijkbaar. Eigenlijk verandert er niet veel in die financiële sector, je hoort er niks van in elk geval.
Mensen praten over de crisis maar de financiële sector die tot enkele jaren terug "profits schepte" dat het een lust was en dit alles veroorzaakte...houdt het muisstil ...

Wat moet er nog gebeuren voor mensen zich vragen gaan stellen bij het "hoe zaken doen"? Voor mensen gaan protesteren tegen de uitwassen op dat vlak?

Ik kan het niet helpen maar ik vind die superrijke investment bankers, die je ook in de Belgische banken vindt, echt "duivels" werken. Ik weet het dit is een ouderwets bijbels woord maar je kan er geen beter voor bedenken. Jarenlang  heeft "hebzucht, ikke ikke ikke, de tomeloze drang naar altijd meer bezit, 'the sky is the limit" de financiële sector in zijn greep gehad. En hoe zit dat nu? Is dat aan het kenteren of doen ze duchtig voort?

Spijtig dat de problematiek zo ingewikkeld is en dat de gewone man in de straat deze documentaire wellicht te hoog gegrepen vindt.
De film is in Cannes bekroond als beste documentaire, omdat het zo accuraat het machtsmisbruik van dat "duivels wereldje" weergeeft...

En dan te bedenken dat deze sector voor het grootste stuk de internationale politiek bepaalt...
Ook in ons landje...
Zullen wij wel met z'n allen naar de vermageringskuur van Bart De Wever kijken en over het Vlaams- Waals probleem blijven "leuteren".
Terwijl dit grote financiële gedoe totaal ontsnapt aan ons oog....

 Waarom is het zo moeilijk om integer zaken te doen? Laat ons stoppen met enkel met "imago" bezig te zijn. Laat ons dieper kijken en bezig zijn met integriteit!

Proficiat aan de makers van deze boeiende maar o zo schokkende documentaire


1 opmerking:

 1. Dag Diane,
  ik keek de voorbije weken ook naar allerlei duidingsprogramma's rond de financiële wereld, en heb ook het gevoel dat dit geen recht doet aan ons, mensen.
  Ik geloof dat er een nieuwe economische en financiële realiteit zal komen, waar ruilen en geven uit overvloed centraal zullen komen te staan.
  En ik ben er van overtuigd dat mijn - onze - generatie dit nog zal meemaken.
  The times they are a changing...
  Warme groet,
  Bart

  BeantwoordenVerwijderen