maandag 10 oktober 2011

"Blijf hongerig, blijf gekkerig"

"Stay hungry, stay foolish", uit die wereldberoemde speech van Steve Job (overleden baas Apple) voor Amerikaanse studenten, zindert nog na bij mij.  Vooral zijn stukje over de dood :
“Niemand wil sterven,” zegt Jobs, “zelfs mensen die naar de hemel willen zijn niet bereid te sterven om daar te komen. En toch is de dood een bestemming die we allen delen. Niemand is er ooit aan ontsnapt. En zo hoort het. Want de dood is waarschijnlijk de beste uitvinding in het leven. Hij is de bewaker van de verandering. Hij ruimt het oude uit de weg om plaats te maken voor het nieuwe.
“Nu zijn jullie het nieuwe, maar je zult stilaan het oude worden en uit de weg geruimd worden. Sorry dat ik zo dramatisch ben, maar het is erg waar. Je tijd is beperkt, dus verkwist hem niet door het leven van iemand anders te leiden. Laat je niet gevangen nemen door een dogma – leven met het resultaat van andermans denken. Laat het rumoer van andere meningen je innerlijke stem niet overstemmen. En het belangrijkste: heb de moed je hart en intuïtie te volgen. Die twee weten nu al wat je ooit echt zal worden. De rest is bijzaak.”
Het volgende moet me dan ook van het hart:
Het was uiterst irritant om gisteren in "De zevende dag" van Eén de commentaar te horen van Indra Dewitte op dit stukje over de dood. "Lijkt wel een priester" zei ze laconiek, op een toon van "daar hou ik echt niet van." Indra meisje toch, denk toch eens eerst goed na over de diepgang van die woorden voor dat je er zoiets uitslaat. Of heb je zelf nog nooit vanbinnen gevoeld over wat "de dood" betekent voor jou, want ooit eindigt ook jouw fysieke bestaan hier.
Moet het allemaal louter "sexy stuff" zijn op TV? Stand up comedy als lopende diarree? Oppervlakkige nonsense, image ....Ik kan nog zinnenlang voortgaan...
Maar ja, presentatrices worden gekozen op hun uiterlijk....Tijd dat er wat meer vijftigplussers met inhoud op de buis komen voor dergelijk jobs, denk ik dan! We kunnen alle inspiratie gebruiken in deze toch wel "woelige" tijden om bvb. alleen al de euro- en financiële crisis niet met naam te noemen...
Steve Jobs, ik ben absoluut geen computerfreak en zeker geen Applefreak, integendeel...maar dankjewel voor die prachtige speech!
En als je dan toch een priester bent voor Indra Dewitte...stop dan zeker niet, probeer gerust van aan de andere kant door te dringen met je boodschap, zeker bij al onze luchtige bimbootjes op TV!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten