donderdag 14 april 2011

Andy & Di zopas terug uit China!

Wat een fascinerende reis hebben we zopas achter de rug. Wij hebben zowel het simpele Chinese leven op het platteland beleefd bij de Miao en Dong stammen, als dat in de grootstad Guangzhou (het vroegere Canton) nabij Hongkong. Wij hebben een hele resem facetten van China gezien, moeilijk om in enkele zinnen samen te vatten. Bij de volksstammen is het boerenleven zeer eenvoudig, het groepsgevoel overweldigend, zijn de landbouwterrasjes in de bergen magnifiek, de mensen super gastvrij en ze geven steeds een blije tevreden indruk. Toch wel een ware cultuurschok voor ons.
In Yangshuo was onze boottocht op de Li rivier, golvend tussen het unieke karstgebergte, een bijzonder prachtig avontuur. Om nog te zwijgen over het spektakel 's avonds van de vissers op hun bamboebootjes met hun aalscholvers die voortdurend naar de vis happen.... En de avond daarna bij de keel gegrepen te worden door de wondermooie voorstelling op dezelfde Li rivier van de beroemde regisseur Zhang_Yimou. Nog nooit zoiets indrukwekkend live gezien.  Onbeschrijfelijk.
In de 3de grootstad van China Guangzhou heb je de zeer indrukwekkende winkelstraten en de fantastische lichtshow's langs de Pearl rivier 's avonds maar de smog hangt echt overal en die voel je tot in je longen.
Alleen op het schattige Shamian Island (waar al de Amerikanen tussen de exotische bomen op hun Chinese adoptiekinderen wachten) is de lucht vrij...
Maar in datzelfde Guangzhou hadden we wel de dag van ons leven want we bezochten er de school waar David (Andy's oudste zoon les geeft) en ja.... terwijl Bob Dylan elders in China  zijn setlist moest censureren, zijn wij er in geslaagd om ons liedje "Forever Free" (notabene geïnspireerd door een Bob Dylan lied, maar dat is een ander verhaal) samen met de leerlingen te zingen... Getuige hiervan volgend videofragment op Youtube van ons klasbezoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten